Utdannelse, formell svindel?

U

Skole og utdannelse.

Vet ikke lengre hva jeg skal tenke om det, er det så viktig med all denne utdannelsen? Ting blir jo ikke akkurat bedre, mere fedme. Hvorfor seier ikke folk i fra til feite folk, at det er helsefarlig? Hvordan skal jeg kunne ta noen som jobber i barnevernet seriøst, når det kommer to overvektige middelaldrene kvinnfolk, de har som jobb og vurdere meg som far. De kan ikke passe på sin egen kropp en gang, eller kontrollere sine lyster. Hvor ironisk blir ikke det? For, jeg er rimelig sikker på de hadde om kosthold og ernæring når de gikk på sine respektive skoler. Utifra hvordan de ser ut, har de glemt hva som er et sunt kosthold. Hvordan kan jeg da ha tillit til barnevernet, når det er ansatte som ikke passer sin egen helse?

Er egen helse ikke så farlig, men siden de har «DEN» utdannelsen, så tilsier det at du kan vurdere andre? Blir fryktelig selvmotsigende spør du meg.

Prøvde meg på utdannelse i fjor, eller aftenskole?

Aftenskolen, tenkte dette skulle bli artig. Lære nye ting, diskutere litt i klassen. Men den gang ei, her sitter det stort sett bare robotiserte mennesker, som tror på alt i læreboka og at Norge er feilfritt. Med andre ord, traust klasse.

For, da blir det jo liten vits for meg og delta i timene. For det man bidrar med muntlig har ikke noe og si på karakter. For aftenskolen er kun ansvarlig for at en «lærer» skal gå igjennom skole materiellet. Skal du ta eksamen, må du melde deg opp en annen plass.

Så med andre ord. Det er mulig og betale 25.000 kr, for at en lærer skal lese i fra en bok, sende deg poverpoint presentasjoner. Det som skjer i klassen, har ingen sammenheng med karakter. Da gjelder kun eksamen.

Jaja, forsto tidlig at aftenskolen bare var noe akademisk tull. Så ingen vits og på skolen for og lytte. Er bøker rettet mot 16 åringer! Det meste burde jeg da kunne i en alder av 31.

En dans på roser trodde jeg det skulle bli, for med tanke på hva slags tilbakemeldinger jeg har fått. Når jeg har jobbet med mennesker, burde dette bli peanuts.

Eksamen var i kommunikasjon…………….

Oppgave 1 a

Forklar hva du legger i begrepet kommunikasjon. Bruk kommunikasjonsprosessen.

Hva jeg legger i begrepet kommunikasjon.

Når en har lyst og jobbe med mennensker, så burde man være flink med mennesker.

Først og fremst, være klar og tydlig. Når ting skal sies/gjøres. Slik bruker/mottaker får med seg budskapet/handlingen. Ikke alltid bruker/mottaker kan svare, så da må man jo tolke utifra kroppspråk eller hvordan man kjenner bruker.

Eller i form av skriftilig, være tydlige.

Så i korte trekk. Snakker med andre, slik jeg vill bli snakket til.

B:

(Havgapet Eldresenter- en drøm for de eldre)

Når det kommer til Arnold, så regner jeg med at jeg skal vekke han.

Så begynner med og banke på, slik han hører jeg kommer inn.

Snakker litt høyere til Arnold, en de andre. Siden han ikke hører så godt.

Begynner med og spør om han har sovet godt i natt, om formen er fin. (Finne ut om det kan være noen laster som må sjekkes)

Arnold skal dusje i dag.

Så på Havgapet Eldresenter får brukerene masse tid…

Så finner frem det tøyet Arnold vil ha på seg. Etter Arnolds ønsker. For han har noen godbukser og ikke minst, den røde julegenseren som han fikk av sitt barnebarn i fjor. Da stråler han med den på.

Forteller han at nå skal vi dusje. Med klar og litt høyere stemme.

Han er jo godt kjent, i leiligheten sin.Men litt ustødig på morraen. Så støtter han litt inn mot dusjen. For Arnold kan mye selv hvis han får sjangsen.

Vi dusjer, forteller hele tiden til Arnold om hva som skal til og skje. Arnold nikker og er veldig fornøyd.

Vi snakker om den gangen det var tomt for kaldtvann en gang. Da ler vi godt begge to.

Så må Arnold, tørkes, smøres, pusse tenner, kles på. Hele tiden går praten lett om gammle ting, som jeg har hørt mange ganger før. Men for Arnold er det alltid like stas og fortelle.

Oppgave 2.

A: Forklar følgende ord: Verdier. Holdninger. Mennesksyn.

Verdier: Verdier kan være viktig for mange og ha, feks matrielle verdier. Flott bil, hus og den slags. Finnes også ikke-matrielle verdier. Det er de verdiene jeg setter stor pris på. Kunne leve i nuet, være fri. Ha kjæreste og noen flotte barn, matrielle verdier er jeg så heldig og ikke har noe trangsel til. Alt handler om og ha det greit rundt seg.

Holdninger: Kan ses/oppleves på folk, hvordan de oppfører seg. For hvordan man oppfører seg, gjennspeiler ofte personligheten. Om noen er usikre/selvsikkre etc. Men er jo også bestående av «tanker» tidligere var jeg svært homofobisk, men etterhvert som jeg ble eldre. Måtte jeg bare akseptere at folk var annerledes. Var mitt trangesyn på med mennesker, som heldigvis er blitt bedre.

Så det finnes gode og dårlige holdninger.

Menneskesyn:

Jeg skulle ønske jeg kunne si at alle mennesker var like mye verdt, men det er vi desverre ikke.

Vi lever i et samfunn med forskjellige klasser, om du skulle være så uheldig og få en type kreft, som har en veldig dyr kreft medesin. Er det jammen meg ikke sikkert du får den gratis i Norge.

Så staten Norge har fått meg til og innse, at vi mennesker er ikke like mye verdt.

Men sett bort i fra hvordan saten har fått meg til og forandre inntrykket.

Så lever jeg for, at alle mennensker jeg treffer på min vei, er like mye verdt. Som fortjener og ha det bra. Ikke minst bli møtt med respekt og forståelse.

B:

Forklar hvorfor det er viktig at du er bevist dine egne verdier, holdninger og menneskesyn når du skal jobbe med mennesker?

Mine verdier, holdninger, menneskesyn når det kommer til og jobbe med mennesker, passer midt i blinken. Det har jeg hørt i fra steder, der jeg har jobbet med mennesker.

Mitt liv handler om og ha det fint, med de premissene en har fått. Så når jeg er på jobb, skal jeg gå på jobb for og gjøre dagen til brukerene litt bedre. Mitt mantra er ikke og redde verden, det blir en umulig oppgave. Men og glede verden litt, hver dag.

C:

Hvilke sammenhenger er det mellom verdier, holdninger og menneskesyn?

Det har alt og si, tidligere hadde jeg «verdier» om og ha masse penger, for og få tak i de. Måtte jeg bryte loven, og det var det helt greit. Siden jeg mente jeg hadde rett til det «merkelig holdning» Jeg mente jeg var mye bedre en alle som bare brukte. Jeg var jo så flink og solgte. «menneskesyn»:

Så verdier, holdninger og ikke minst menneskesyn forandres, og forankres utifra miljø du befinner deg i.

Oppgave 3:

A: Hva betyr sosial kompetanse?

Sosial kompetanse er for meg : Evne til og se/høre/analysere/planlegge.(Se det store bildet)

Er så heldig /uheldig og ha vært i mange miljøer, og ha da truffet på alle slags mennekser. Alt ifra drapsmenn til rikefolk. Så utifa det spekketeret med mennesker som jeg har møtt, har jeg en kjempe sosialkompetanse. Så det handler om og se mennesket, for deretter tilpasse seg situasjonen.

B: Hvilke områder består sosial kompetanse av?

Det er dine sosiale ferdigher.

Som feks empati, sette deg inn i andres situasjon, og forstå det.

Personelig har jeg møtt mange «sosionomer» med 0 empati, for det jeg forteller. Har de aldri hørt før, så selv om man har gått på univeristet, er det ikke alle som har sine sosiale ferdigheter i orden.

Spre glede og humor, evne og snu noe negativt til noe positift, for det er jo godt og le for alle.Men ikke alltid man kan le, så da kommer man langt med et godt smil.

Ansvarslig, og pålitelig. Holder ord, ikke minst avtaler. Fremstå som troverdig, støddig.

«selvhevdelse» Evner og finne på nye ting, stå opp for seg selv, med og si ting som ikke kan bli godt tatt i mot. Tørre og spør om hjelp, ikke minst si nei.

Selvkontroll: Evne til og kontrollere følelser/handlinger. Ikke minst forstå de. Kan ta et eks:

Du går inn på butikken. Små smulten, skal bare handle en melk. Men plutselig står du med en sjokolade i hånde. Da kan du jo tenke følgende:

«Den sjokoladen har jeg ikke godt av.»

«Må vente til fredag»

«nå er det blodsukkeret mitt som er ute og kjøre»

Legger sjokeladen tilbake. Selvkontroll ikke minst bevist..

Det og fylle sine kolleager ut, og være en god sammarbeidspartner. Om noen har dårlig rygg eller annet, så kan jo jeg feks gjøre de oppgavene som gjør at de for vondt i ryggen. Være på jobb med de andre, trekke et felleslas. For at bruker skal få en best mulig dag.

Så sosiale ferdigheter kommerann på hvor mye man har opplevd, og mye mye man har gjort. Man er et produkt av sitt miljø.

C: Gjøre rede for hvordan du kan utvikle de ulike kompetanseområdene for å bli en profesjonell yrkesutøver..

Det jeg kan komme på for og øke min kompetanse.

Holde meg oppdatert på saker og ting. Treffe flere mennesker, jobbe mere.

Utifra de miljøer jeg har prøvd meg i, og de yrkene jeg har jobbet i så er det med menneskelige på plass.

Følte jo jeg naila denne, er jo slik jeg «så for meg at jeg ville gjort ting»

Jeg strøk.

Kanskje finnes det en helsefagarbeider her, som kan fortelle meg hvorfor jeg strøk?

Da har jeg på papiret, at jeg ikke er skikket som helsefagarbeider.

Trøster meg med «du er som skapt for og jobbe med mennesker, du er jo bedre en folk som har jobbet med dette i mange år»

Teori og praksis, to forskjellige ting.

Kan du ha en god helg? Sett pris på noe rart.

Om forfatteren

Pappaweed

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
avatar

Siste innlegg

Siste kommentarer

Kategorier

Pappaweed

Get in touch

Noe du lurer på

Translate »
Blogglistenhits